Veel gestelde vragen over de ClimateBooster

Montage

1. Hoe werkt de ClimateBooster?

De ClimateBooster bevat ventilatoren waarmee lucht door uw radiator geblazen wordt. Hierdoor komt er tot 80% meer warmte uit uw radiator en wordt deze gelijkmatig verdeeld waardoor het comfort in uw kamer verhoogd wordt.

De ClimateBooster is voorzien van een intelligente regeling waarmee de snelheid van de ventilatoren geoptimaliseerd wordt. De regeling bevat een interne temperatuursensor waarmee de ruimtetemperatuur gemeten wordt, en een watertemperatuursensor. Indien de radiator koud is draaien de ventilatoren niet en staat de ClimateBooster in stand-by. Pas als uw radiatoren warm worden, en een verschil tussen het water in uw radiator en de ruimtetemperatuur gemeten wordt, gaan de ventilatoren van de ClimateBooster op lage snelheid draaien. Naarmate het verschil tussen watertemperatuur en ruimtetemperatuur groter wordt gaan de ventilatoren sneller draaien. Door gebruik te maken van een watertemperatuursensor, aan de onderzijde van uw radiator, draaien de ventilatoren niet onnodig. Het variëren van de snelheid van de ventilatoren in de ClimateBooster zorgt ervoor dat geluid minimaal is terwijl comfort geoptimaliseerd wordt.

Door de hogere warmteafgifte kan uw verwarmingsinstallatie op een lagere temperatuur werken, wat gunstig is voor het rendement. Hierdoor daalt uw gasverbruik. Voor meer informatie zie ook de handleiding van uw verwarmingsinstallatie.

De ClimateBooster kan ook gebruikt worden om de afgifte van koeling mogelijk te maken. Hiervoor is een extra temperatuursensor benodigd welke eenvoudig in de regeling van uw ClimateBooster geklikt kan worden.

2. Kan ik de ClimateBooster zelf monteren?

Ja, de ClimateBooster wordt door middel van magneten onder uw radiator bevestigd. U vindt alle bevestigingsmiddelen, de stekker en een instructie in de verpakking. Gemiddeld duurt het installeren nog geen 10 minuten. De instructies voor bevestiging staan in de gebruikershandleiding. ClimateBooster in de meeste gevallen zo onder uw radiator (type 20, 21, 22 en type 33). Zie figuur 1 in voor de verschillende radiatortypes.


Figuur 1: Bovenaanzicht radiatortypes

Een convector uitvoering van de ClimateBooster wordt boven op een convector geplaatst. Ook hiervoor vindt u alle benodigdheden en instructies in de verpakking.

3. Moet de ClimateBooster altijd onder de radiator worden gemonteerd?

Ja. De ClimateBooster is speciaal ontworpen voor bevestiging onder de radiator. De warmteafgifte van uw radiator is namelijk groter wanneer er lucht doorheen geblazen wordt, dan wanneer er lucht wordt aangezogen. Doordat de ventilator aan de onderkant zit, ontstaat er een turbulente luchtstroom die meer warme lucht verplaatst.

4. Op welke radiatoren past de ClimateBooster?

De ClimateBooster is geschikt voor plaatradiatoren (paneelradiatoren, type 20, 21, 22 en type 33). De ClimateBooster is verkrijgbaar in 26 standaardlengtes variërend van 50 cm tot 300 cm (met tussenstappen van 10 cm). Daarnaast is voor een meerprijs een op maat gemaakte variant te betellen.

De minimale hoogte tussen radiator en vloer bedraagt 8cm.

De ruimte tussen de voorste plaat van de radiator en de muur moet minimaal 11 cm bedragen.


Zie figuur 2 voor de verschillende types radiatortypes.


Figuur 2: Bovenaanzicht radiatortypes

5a. Welke lengte ClimateBooster heb ik nodig?

Meet de afstand onder uw radiator die ongehinderd is door buizen zoals afgebeeld staat op onderstaand plaatje.


5b. Welke lengte heb ik nodig als de toe- en afvoerleiding aan de onderzijde zitten?

Meet de afstand onder uw radiator die ongehinderd is door buizen zoals afgebeeld staat op de onderstaande plaatjes.

Lopen de leidingen onder radiator zoals in figuur 2 of 3 dan is het mogelijk om een ClimateBooster op maat te laten maken. Wilt u uw ClimateBooster over de hele lengte van de radiator door laten lopen, dan maken wij voor 25 euro per ClimateBooster een extra uitsparing op uw ClimateBooster zodat de leidingen door de ClimateBooster zelf doorlopen zoals in figuur 4 of 5. Heeft u interesse in een maat gemaakte ClimateBooster, neem dat contact op met info@climatebooster.nl.


6. Op welke convectoren past de ClimateBooster?

Uw convector moet minimaal 11centimeter breed zijn en 55 centimeter lang. Er is minimaal 10 centimeter ruimte benodigd tussen de bovenzijde van de convector en onderzijde van het rooster van uw convectorput. De convectoruitvoering wordt geleverd in modules van 50 centimeter lengte welke aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Er kunnen tot 6 modules aan elkaar gekoppeld worden.

7. Hoeveel ClimateBoosters heb ik nodig per kamer?

We raden u aan om onder alle radiatoren, die bij normaal gebruik open staan, een ClimateBooster te hangen. Twijfelt u of dit nodig is, neem dan contact op met ons via info@climatebooster.nl voor een vrijblijvend advies. Hoe meer radiatoren een ClimateBooster bevatten hoe sneller de ruimte opgewarmd is bij incidenteel gebruik.

8. Hoe lang is de netvoedingskabel van de ClimateBooster?

De aansluiting voor adapterpin van de voeding zit aan de linkerkant van de ClimateBooster. De voedingsadapter is voorzien van 1,5m kabel. Als uw stopcontact verder weg zit, is het mogelijk om met behulp van een voedingsverlengkabel de kabellengte te vergroten. De voedingsverlengkabel is te koop in 2 lengtes: 1,5 en 4m. De verlengkabel is te koop in onze webshop.

Indien het stopcontact zich rechts van uw radiator bevindt kunt u de voedingskabel uit het zicht wegwerken met de kabelgeleiders waarvan uw ClimateBooster standaard is voorzien. Zie figuur 7 kabelgeleiders.


Figuur 7: Kabelgeleiders

Energiebesparing/CO2-uitstoot/lage temperatuurverwarming

9. Hoe bespaart de ClimateBooster energie?

De ClimateBooster zorgt ervoor dat uw radiatoren met een lagere aanvoerwatertemperatuur voldoende warmte afgeven. Daardoor werkt uw hr-ketel veel efficiënter en verbruikt u minder gas.

10. Hoeveel gasbesparing levert toepassing van de ClimateBooster op?

U bespaart in een gemiddelde woning van 100 m3 tot 150 m3 gas per jaar. Bij grotere woningen en bedrijfspanden bespaart u meer.

11. Hoeveel elektrische energie verbruikt de ClimateBooster?

Het stand-by verbruik is <0,3W. Het energieverbruik tijdens gebruik hangt af van de lengte van uw ClimateBooster. Uit berekeningen blijkt dat u voor elke 10euro besparing op uw gasrekening ongeveer 1 euro aan elektra verbruikt. (besparingsfactor 10). Deze besparingsfactor zal naar verwachting in de toekomst alleen maar toenemen, omdat de overheid de belasting op gas zal blijven verhogen. In 2016 steeg de belasting op gas met 30%. Energiekosten zijn de afgelopen drie jaar lager geworden, dus de verwachting is dat de besparingsfactor in de komende jaren alleen maar groter wordt.

12. Kan ik de ClimateBooster aan laten staan?

Ja. De ClimateBooster is voorzien van een intelligente regeling. Het systeem regelt - afhankelijk van de gevraagde temperatuur - zelf het toerental. Als uw radiator koud is staat uw ClimateBooster stand-by en verbruikt nagenoeg geen elektra.

13. Hoeveel CO2-uitstootvermindering is te realiseren met het gebruik van de ClimateBooster?

Een gemiddelde besparing op gas van 150 m3 leidt tot een verminderde CO2-uitstoot 268kg per jaar. Als elk Nederlands huishouden een ClimateBooster zou toepassen, levert dat in totaal een verlaging van 1,4 miljard kg CO2-uitstoot per jaar op. Zie onder andere: www.co2verbetering.nl

14. Kan ik met de ClimateBooster op lage temperatuur verwarmen?

Ja. De ClimateBooster is de professionele oplossing voor lage temperatuurverwarming. Met de ClimateBooster vergroot u het vermogen van uw radiatoren, wat een beter comfort in de ruimte oplevert. U kunt daardoor met lagere cv aanvoertemperaturen uw woning verwarmen. Wanneer uw CV ketel temperatuur van <55°C levert zal een moderne HR ketel waterdamp uit het rookgas condenseren. Hierdoor haalt u meer energie uit het verstookte gas. De warmteafgifte van een radiator met ClimateBooster op 55 °C is vergelijkbaar met een radiator zonder ClimateBooster op 70°C. Ook voor warmtepompen is er een speciaal LTV software ontwikkeld die met temperaturen van 25°C- 45°C werkt.

15. Wat zijn de voordelen van lage temperatuurverwarming (LTV)?

Lage temperatuurverwarming (LTV) is energiezuiniger, omdat de watertemperatuur in uw cv-installatie daarbij veel lager is dan bij traditionele verwarmingsinstallaties. Bij LTV is de aanvoertemperatuur van het water naar uw radiatoren ongeveer 50°C. Bij traditionele verwarming ligt die temperatuur rond de 75°C.

Andere voordelen van de lage watertemperatuur kunnen zijn, dat:

  • Uw hr-ketel energiezuiniger werkt, omdat deze bij lage temperaturen condenseert en zo energie uit de ontstane rookgas haalt.
  • Er minder warmteverlies in de leidingen optreedt. Hierdoor bespaart u energie.
  • Er minder warmte 'lekt' naar de muur achter de radiator.
  • Uw radiatorleidingen minder uitzetten, waardoor het tikken van de leidingen afneemt of zelfs helemaal stopt.
  • Grote temperatuurverschillen in een ruimte, zoals te hete plekken bij de radiator en koude hoeken elders, verleden tijd zijn.
  • Betere temperatuur verdeling in de ruimte omdat de warmte verschillen kleiner worden in een ruimte.
16. Kan ik ook besparen wanneer ik een vr-ketel heb?

Ja. Uw besparing is dan wel lager dan bij een hr-ketel. Uw vr-ketel condenseert namelijk niet en kan dus geen energie uit rookdamp halen. U bespaart wel energie, omdat uw vr-ketel minder draaiuren hoeft te maken. De ClimateBooster zorgt namelijk voor een betere warmteafgifte van uw radiatoren. Bij onregelmatig gebruik van uw verwarming, is men sneller geneigd de verwarming lager te zetten na het opwarmen. Daarnaast is men sneller geneigd de verwarming bij vertrek uit te zetten als men met de ClimateBooster de ruimte bij terugkomst weer snel comfortabel warm kan krijgen.

Werking, geluid en onderhoud

17. Werkt de ClimateBooster ook als mijn radiator onder een vensterbank zit?

Ja. De ClimateBooster blaast de lucht onder de vensterbank door de kamer in.

18. Hoeveel neemt de warmteafgifte van mijn radiator toe als ik een ClimateBooster plaats?

De warmteafgifte van uw radiator neemt afhankelijk van de temperatuur van uw radiator tot maximaal 80% toe.

19. Hoeveel geluid maakt de ClimateBooster?

De ClimateBooster maakt gebruik van zeer stille ventilatoren. Daardoor zijn ze nauwelijks hoorbaar. Het geluid van de ClimateBooster is gemiddeld minder dan 25 dB (op maximaal toerental). Dit geluid is vergelijkbaar met het ruisen van boomblaadjes. In veel gevallen draait de ClimateBooster echter niet op maximaal toerental, op dat moment is de ClimateBooster nog stiller en hoort u nauwelijks iets.

20. Hoe wordt de ClimateBooster aangedreven?

De ClimateBooster is een radiatorventilator welke voorzien is van een gelijkspanningsadapter. De bijgeleverde adapter past in elk normaal stopcontact.

21. Hoe lang is de voedingskabel?

De bijgeleverde standaardkabel is 1,5 meter. In onze webshop kunt u een verlengkabel van 1,5 meter of van 4 meter bestellen. De aansluiting van de ClimateBooster zit aan de linker zijde.

22. Van welk materiaal is de ClimateBooster gemaakt?

Het frame van de ClimateBooster is gemaakt van 100% recyclebaar aluminium. Dit duurzame aluminium is gepoedercoat in de kleur wit (RAL 9016).De ventilatoren zijn van recyclebaar kunststof.

23. Hoe onderhoud ik mijn ClimateBooster?

De ClimateBooster is onderhoudsvrij. Indien u uw ClimateBooster toch wil reinigen kijk dan in de gebruikershandleiding voor de instructies.

24. Waar kan ik reserve-onderdelen kopen voor mijn ClimateBooster?

Uw ClimateBooster gaat, bij gemiddeld gebruik, minstens 10 jaar mee. Gaat er onverhoopt een onderdeel kapot dan bieden wij u 2 jaar garantie. Indien er buiten de garantieperiode een onderdeel kapot gaat dan kunt u via info@climatebooster.nl contact opnemen om nieuwe onderdelen te bestellen of uw ClimateBooster door ons te laten repareren.

25. Is de ClimateBooster gevaarlijk voor kinderen of voor huisdieren?

Nee. De ClimateBooster is voorzien van IP 20 klassering. Dit houdt in dat er in geplaatste toestand bescherming aanwezig is tegen aanraking met de vinger. Tijdens mogelijke onderhoudswerkzaamheden moet u de stekker uit het stopcontact verwijderen.

26. Mijn ClimateBooster is soms stiller dan normaal, wat is er aan de hand?

De ClimateBooster is voorzien van een intelligente aansturing waarmee het comfort wordt geoptimaliseerd. Hierdoor wordt het toerental zo laag mogelijk gehouden en zal uw ClimateBooster niet onnodig draaien.

Staat uw vraag hier niet bij? Mail dan gerust naar: info@climatebooster.nl.

ClimateBooster in het kort

De ClimateBooster is een geruisloos ventilatorsysteem, waarmee u het rendement en comfort van uw radiator vergroot. Omdat u uw woning of kantoor met de ClimateBooster korter en bij een lagere radiatorstand kunt verwarmen, bespaart u energie.

En dat levert u naast een aangenaam snel verwarmde ruimte ook een lagere energierekening op.

Climate Booster B.V.

Stenograaf 1
6921 EX Duiven

Telefoon: +31 (0) 263188835
E-mail: info@climatebooster.nl
Website: www.climatebooster.nl

Website door InterXL