top of page
  • Bonne Fennema

Wetenschappelijke praktijkmeting radiatorventilator Universiteit Twente

Bijgewerkt op: 23 jan.

Radiatorventilatoren bestaan sinds 2017. Door de hoge gasprijs komt de vraag in een stroomversnelling. Maar hoeveel bespaart een radiatorventilator precies? Dat zijn natuurlijk logische vragen. We nemen jou graag mee hoeveel de ClimateBooster Radiator Pro bespaart.


Van technisch idee naar realisatie. ClimateBooster is ontstaan uit het ingenieursbureau de Beijer RTB op gebied van duurzaamheid en thermodynamica


Samen met de Universiteit Twente en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (ministerie EZ-klimaat / RVO), Intergas en Hemmes Installatietechniek is ClimateBooster onafhankelijk onderzocht om o.a. de effecten van ClimateBooster te meten. De metingen vonden plaats in Enschede voor een woningbouwcoöperatie in opdracht van RVO.


Want radiator ventilatoren zijn voor veel mensen een nieuw begrip en dat roept uiteraard vragen op. Zorgen radiatorventilatoren echt voor gasbesparing & zijn ClimateBoosters nodig bij de aanschaf van een warmtepomp met behoud van radiatoren? Het antwoord is JA. Dit leggen we je graag nader uit.


Om dit nader uit te leggen zijn de prestaties van de ClimateBoosters getest in een bestaande installatie. Dit noemen we het verbeteren van de energie-efficiëntiewaarde in de woning. Deze waarde wordt gemeten door de effecten van warmteopwekking (zoals de CV of warmtepomp), het afgiftesysteem (zoals de ClimateBooster i.c.m. radiatoren/convectoren) en isolatie (zoals spouwmuurisolatie).Hoeveel bespaart ClimateBooster

De ClimateBoosters laten een aanzienlijke verbetering zien in de energie-efficiëntiewaarde van de woning. En dit bespaart veel geld. De grafiek hieronder laat zien dat met toevoeging van ClimateBooster gemiddeld 2,5 m³ gas per etmaal bespaard wordt.

Gemiddeld verbruik je 4 tot 8 kuub gas per dag voor verwarmen tijdens het stookseizoen. Dit betekent dat je met toevoeging van ClimateBooster méér dan 20% bespaart op jouw energierekening.


Bron: Wetenschappelijke verificatie praktijkmeting UTwente, 2021Met ClimateBooster bespaar je méér dan 20% aan gas!

Hoe bespaart de radiatorventilator gas?

Dit komt omdat HR-ketels afgeleverd worden met hoge temperatuurinstelling van +/- 75 º C . De ketel levert daarom niet het beloofde hoog rendement. Daarvoor moet de temperatuur zakken om de rookgassen te laten condenseren zodat al de restwarmte wordt gebruikt. Idealiter is dit condensatiepunt van rookgassen bij 55 º C. Daarbij is de ketelefficiëntie 100%. Maar met ClimateBooster valt er nog meer energie te besparen, dat lees je hieronder verder.


Ruimte sneller warm, kortere stooktijd

1. De ruimte warmt sneller op en de thermostaat meet eerder de gewenste temperatuur. Hierdoor hoeft de CV minder vaak hard te werken (modulaire werking). Deze maatregel bespaart gemiddeld 1 à 2% aan gas.